x

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies). Korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na ich użycie. Dowiedz się więcej.

logo francuski słówka
 
test
test
lean
chudy (mięso, rok)
le bec
dziób
parecer menos viejo
wydawać się młodszym
die Geschwulst, Geschwülste
nowotwór, guz
la cassa
kasa
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
reklama_slowka


DODAJ MATERIAŁ
Teraz i Ty możesz podzielić się z innymi swoją wiedzą z języka obcego!
REKLAMA
Ocena:    5 / 5
Liczba głosów:    1
 

Jedzenie i napoje w Dolinie Loary – Język francuski – Kulturalnie

Jedzenie i napoje w Dolinie Loary – Język francuski – Kulturalnie

Na całej długości Loary po obu jej brzegach ciągną się winnice, ale tutejsze wina nie są takie cenione jak z Bordeaux i Burgundii. Mimo to , warto spróbować doskonałych win i regionalnych potraw , które można tutaj znaleźć.

Przeważnie na dania główne serwuje się następujące potrawy:

Caneton de Nantes – kaczka z rzepą;

Friture de la Loire – małe , słodkowodne rybki prosto z patelni;

Matelote d’anguilles – węgorze duszone w czerwonym winie;

Rillettes du Mans – siekana wieprzowina konserwowana na waszym tłuszczu;

Rillons de Tours – kawałki wieprzowiny gotowane , aż staną się kruche i złociste;

Sandre au beurre blanc – sandacz w sosie z masła , szarlotki i octu winnego.

Oczywiście najlepszym momentem są desery , które urzekają podniebienia.

Należą do nich : Gâteaux Pithiviers , czyli pulchne ciasto z migdałami oraz Tarte Tatin , co oznacza otwarte ciasto z jabłkami i karmelem.

Warto spróbować także serów , które są znane w tym regionie , min. Crottin de Chavignol, Sainte-Maure de Touraine.

Potrawy najlepiej smakują z regionalnymi winami. Wina z Doliny Loary są lekkie, świeże i zwierają stosunkowo niewiele alkoholu. Dominują wina białe, wytwarzane z odmian Chenim Blanc, Muscadet i Sauvignon Blanc.


Tagi: , , ,

Zaproponuj zmianę
REKLAMA


do góry

Copyright 2017 © slowka.pl Serwis należy do wydawnictwa Edgard jezykiobce.pl logo
Webdesign: TonikStudio.pl