x

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies). Korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na ich użycie. Dowiedz się więcej.

logo francuski słówka
 
reklama_slowka


DODAJ MATERIAŁ
Teraz i Ty możesz podzielić się z innymi swoją wiedzą z języka obcego!
REKLAMA
Ocena:    5 / 5
Liczba głosów:    1
 

Jedzenie i napoje w Dolinie Loary – Język francuski – Kulturalnie

Jedzenie i napoje w Dolinie Loary – Język francuski – Kulturalnie

Na całej długości Loary po obu jej brzegach ciągną się winnice, ale tutejsze wina nie są takie cenione jak z Bordeaux i Burgundii. Mimo to , warto spróbować doskonałych win i regionalnych potraw , które można tutaj znaleźć.

Przeważnie na dania główne serwuje się następujące potrawy:

Caneton de Nantes – kaczka z rzepą;

Friture de la Loire – małe , słodkowodne rybki prosto z patelni;

Matelote d’anguilles – węgorze duszone w czerwonym winie;

Rillettes du Mans – siekana wieprzowina konserwowana na waszym tłuszczu;

Rillons de Tours – kawałki wieprzowiny gotowane , aż staną się kruche i złociste;

Sandre au beurre blanc – sandacz w sosie z masła , szarlotki i octu winnego.

Oczywiście najlepszym momentem są desery , które urzekają podniebienia.

Należą do nich : Gâteaux Pithiviers , czyli pulchne ciasto z migdałami oraz Tarte Tatin , co oznacza otwarte ciasto z jabłkami i karmelem.

Warto spróbować także serów , które są znane w tym regionie , min. Crottin de Chavignol, Sainte-Maure de Touraine.

Potrawy najlepiej smakują z regionalnymi winami. Wina z Doliny Loary są lekkie, świeże i zwierają stosunkowo niewiele alkoholu. Dominują wina białe, wytwarzane z odmian Chenim Blanc, Muscadet i Sauvignon Blanc.


Tagi: , , ,

Zaproponuj zmianę
REKLAMA


do góry

Copyright 2017 © slowka.pl Serwis należy do wydawnictwa Edgard jezykiobce.pl logo
Webdesign: TonikStudio.pl