x

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies). Korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na ich użycie. Dowiedz się więcej.

logo francuski słówka
 
stimulate
pobudzać (stymulować)
revival
ożywienie, odrodzenie
l' abeille
pszczoła
el nombre
imię
das Glas auf jmds Wohl erheben
wznosić toast za czyjeś zdrowie
fedele
wierny
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
reklama_slowka


DODAJ MATERIAŁ
Teraz i Ty możesz podzielić się z innymi swoją wiedzą z języka obcego!
REKLAMA
Ocena:    5 / 5
Liczba głosów:    2
 

Kuchnia południowo-zachodniej części Francji - Język francuski - Kulturalnie

Kuchnia południowo zachodniej części Francji

Wszyscy wiemy, jak wyglądają polskie dania, obiady czy desery. Postanowiłam przyjrzeć się jak wygląda to w południowo-zachodniej części Francji.
Na pierwsze dania najbardziej przygotowywane są następujące potrawy: Chipirons – mątwa, często gotowana we własnym sosie ;Garbure béarnaise – gęsty kapuśniak z boczkiem lub kaczym confit;Sobronade – grochówka z boczkiem;Tourain bordelais – zupa z cebuli, pomidorów, chleba i żółtek;
Natomiast na dania główne najbardziej spotykane są potrawy:Boeuf à la sarladaise – zraz wołowy nadziewany pâté de foie Gras;Canard aux cèpes – kaczka z borowikami ;Cou farci – nadziewana gęsia szyja;Coquilles Saint Jacques à la bordelaise – małże sauté z szarlotką I piertuszką;Daube bordelaise – wołowina duszona w czerwonym winie;Enchaud Périgourdin – pieczona wieprzowina z czosnkiem; Miques – bulion z grzankami;Poulet basquaise – kurczę z pomidorami, papryką i szynką Bayonne;Zakiro ( danie baskijskie) – pieczona baranina;
Nie ma to jak coś pysznego na koniec, mam na myśli dwa pyszne desery, które są specjalnością tego regionu pierwszy to Kanougas , czyli czekoladowe irysy oraz Touron pyszna rolada marcepanowa z orzechami.


Tagi: , , , ,

Zaproponuj zmianę
REKLAMA


do góry

Copyright 2017 © slowka.pl Serwis należy do wydawnictwa Edgard jezykiobce.pl logo
Webdesign: TonikStudio.pl