x

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies). Korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na ich użycie. Dowiedz się więcej.

logo francuski słówka
 
reklama_slowka


DODAJ MATERIAŁ
Teraz i Ty możesz podzielić się z innymi swoją wiedzą z języka obcego!
REKLAMA
Ocena:    5 / 5
Liczba głosów:    2
 

Kuchnia południowo-zachodniej części Francji - Język francuski - Kulturalnie

Kuchnia południowo zachodniej części Francji

Wszyscy wiemy, jak wyglądają polskie dania, obiady czy desery. Postanowiłam przyjrzeć się jak wygląda to w południowo-zachodniej części Francji.
Na pierwsze dania najbardziej przygotowywane są następujące potrawy: Chipirons – mątwa, często gotowana we własnym sosie ;Garbure béarnaise – gęsty kapuśniak z boczkiem lub kaczym confit;Sobronade – grochówka z boczkiem;Tourain bordelais – zupa z cebuli, pomidorów, chleba i żółtek;
Natomiast na dania główne najbardziej spotykane są potrawy:Boeuf à la sarladaise – zraz wołowy nadziewany pâté de foie Gras;Canard aux cèpes – kaczka z borowikami ;Cou farci – nadziewana gęsia szyja;Coquilles Saint Jacques à la bordelaise – małże sauté z szarlotką I piertuszką;Daube bordelaise – wołowina duszona w czerwonym winie;Enchaud Périgourdin – pieczona wieprzowina z czosnkiem; Miques – bulion z grzankami;Poulet basquaise – kurczę z pomidorami, papryką i szynką Bayonne;Zakiro ( danie baskijskie) – pieczona baranina;
Nie ma to jak coś pysznego na koniec, mam na myśli dwa pyszne desery, które są specjalnością tego regionu pierwszy to Kanougas , czyli czekoladowe irysy oraz Touron pyszna rolada marcepanowa z orzechami.


Tagi: , , , ,

Zaproponuj zmianę
REKLAMA


do góry

Copyright 2017 © slowka.pl Serwis należy do wydawnictwa Edgard jezykiobce.pl logo
Webdesign: TonikStudio.pl